2009 m. lapkričio 11 d., trečiadienis

Kaip mes esam EKO

Šiandien įrašas toks trumputis ir greitutis. Visą dieną valiau-siurbiau-ploviau-lyginau-tvarkiau, dabar laukiu grįžtančio vyriškio ir kur nors eisim valandžikei (nes man būti visą dieną namie truputį per nervus groja :) ). Tai turiu kokias dešimt minučių.
Iškart perspėju nuolatinius skaitytojus (t.y. mano mamą :)))) ), kad blogo iki pirmadienio nebus. Ryt popiet pasitinku Malpensoj Modestą ir iki sekmadienio mėgausiuos pirmosios į svečius atvažiavusios draugės kompanija :) Beje, ryt tai ne vienintelė užduotis - rytoj yra Carlo mamos gimtadienis, apvalus labai, ir nors ji nenori švęsti ir visaip kaip bando išsisukti, pasveikinti mes jos, žinoma, važiuosim. Ir važiuosim anksti, 8. 30, prieš Carlo darbą :) Vešim dovanėles, vešim gėlių ir vešim mano keptų bandelių su kremu, kurių kepti kelsiuos 7. 30 :)
Bet dabar trumpai - apie tai, kaip mes esam EKO :) Aš prisipažinsiu, nes labai eko-mind žmogus. Pažįstu daug labiau ekologiškai nusiteikusių personų. Bet vis gi, aš dar noriu turėti vaikų, kurie, norėčiau, kad turėtų kur žaisti, galėtų mėgautis gamta ir turėti vaikų, kurie irgi galėtų mėgautis ta pačia gamta ir t.t. Taigi, kai galiu pabūti truputį eko (pvz, pasiimu į parduotuvę daugkartinių maišelių), maloniai pakutena širdį.
Italai truputį labiau eko negu mes. Va per kažkokią laidą girdėjau, kad statistika sako, kad šiukšles rūšiuoja virš 80 procentų italų (!!!!). Įdomu, koks tas procentas Lietuvoje? :) Tiesa, rūšiavimas čia kiekvienam mieste (o gal ir rajone? nežinau :) ) skirtingas. Mes pvz, atskiriam popierių-kartoną-plastiką, biologines atliekas ir visas kitas šiukšlės. Bet dabar ne apie tai.
Visai panosėj (netoli namų) spalio pabaigoj atsidarė pilstomų valiklių parduotuvė SAPONANDO. Pagaliau pavyko apsilankyti, ir likau maloniai nustebinta, nes:
1. Kainuoja daug pigiau, nei supermarkete. Už tarą gali nemokėti (atsinešti savo), arba nusipirkti buteliukus ten (po 50 ct), ir po to juos naudoti kaip daugkartinius.
2. Jiems gali atiduoti ir nenaudojamus savo plastikinius butelius nuo visokio plauko valiklių - surinkus 16, kilogramą pasirinkto valiklio gauni nemokamai. Ir nors kilogramas tekainuoja apie eurą, vis tiek malonu :)
Taigi, sutaupai ir esi eko :)
Kol kas nusipirkau kelis skirtingus skalbiklius ir minkštiklį (dar neišbandžiau) ir indų ploviklį (geras!). Bet ten yra visko - nuo profesionalių valiklių virtuvei ar voniai, iki šampūno ir balzamo plaukams.
O ir šeimininkai nepaprastai mieli parduotuvės, tai tikrai mielai grįšiu.
Šių parduotuvių (vadinasi ji "Saponando") Italijoje, sako, yra apie 100, o Lombardijoje ši - pirmoji :) Daugiau apie idėją galima rasti ČIA.

Oj, jau turiu bėgti, vilktis naują megztuką (vakar gavau dovanų nuo vyriškio) ir eiti pasivaikščioti.

Iki kitos savaitės!

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Labas Evelina,
cia Inga
ziurek, norejau taves pasiteirauti, kur tikliai yra ta parduotuve??? sitam adrese nera tikslaus adreso http://www.saponando.it/ :( :(
buvau Lecco, pravaiksciojau 1,5 valandos centre, info centre klausinejau, bet niekas apie ja nieko nezino...
bandziau ir tau skambint, bet tu tikriausiai buvai uzsiemus- neatsakiai... su nekantrumu laukiu atsakymo i mano email : inga_vygontaite@yahoo.com