2010 m. liepos 2 d., penktadienis

Milano konservatorija

Vakar pasinaudojau unikalia proga iš vidaus apžiūrėti Milano Giuseppe Verdi konservatoriją (sako, svarbiausia konservatorija Italijoje) - Carlo sesers vyro dukterėčia laikė baigiamąjį operinio dainavimo egzaminą, taigi važiavom tiek palaikyti, tiek paklausyti.
Įspūdžių daug, nors per visą dieną, kol vyko egzaminas (nuo 10. 30 iki 17. 30) buvo išegzaminuoti viso 5 dainininkai. Labai jau viskas lėtai ir ramiai vyksta.
Neturiu nuovokos, kaip tokie egzaminai vyksta Lietuvoje, taigi negaliu palyginti, tai tik papasakosiu :)
Pirmoje dalyje būsimieji dainininkai turėjo atlikti 4 kūrnius, paruoštus iš anksto - 2 vokalizes (paprastai tariant, "pratimus balsui") ir 2 arijas iš operų. Kas du dainininkus - pertrauka :) Viena iš penkių egzaminuotųjų atliko tik savo paruoštus kūrinius, ir nedainavo vokalizių, ir iš viso atliko gal 10 kūrinių - pasirodo, kad konservatorijoje yra daug įvairių kursų, taigi ir diplomų, taigi ir egzaminų. Likę 4 taikėsi į "tradicinį diplomą". Po pirmosios dalies dainininkams buvo duodamas naujas, niekada nematytas kūrinys ir jie uždaromi į "klauzūrą", kur per tris valandas (1 valandą iš jų su pianistu) turėjo paruoštį kūrinį scenai. Atlikus šį kūrinį, sekė užduotis "prima vista" (pirmas žvilgsnis liet. ), kas Lietuvoje vadinama "skaitymu iš lapo". T.y. pamatai natas pirmą kartą, pažiūri gerai ir dainuoji. Šiuo atveju - su žodžiais iš karto. Man pasirodė labai, labai sunki užduotis. Taigi, visa diena operinės muzikos (patiko!), ir daug daug laiko galvojimui.
Tai va ir galvojau. Gal kas žinot kaip man grįžti į "aktyvios, super daug veiklų turinčios, nuolat kažko siekiančios Evelinos" vėžias? Patarimas "susirask darbą" negalioja - nerandu aš jo, nerandu! :)
Mintijau mintį ir pastudijuot kažką, bet ką? Be to, čia viskas kainuoja, o nedirbant, pinigėliais, kaip žinia, nelyja...
Jaučiuosi tarsi gyvenime būčiau sustojusi autobusų stotelėje ir laukčiau atvažiuojančio autobuso, kurio kaip nėra taip nėra. O pro šalį lekia mašinos, traukiniai ir lėktuvai, pilni aktyvių, super daug veiklų turinčių ir nuolat kažko siekiančių žmonių... :) Įleiskit ir mane!!!!

1 komentaras:

ausrinka rašė...

atsimenu tavo mintį apie gražių ir originalių lietuviškų daiktų/papuošalų sklaidą Italijoj.