2010 m. liepos 14 d., trečiadienis

Derlius


Aš asfalto vaikas, gimusi augusi Vilniuje, kur vis dar sklando legendos, kaip trimetė Evelina Upynos kaime šeimynai gėdą užtraukė, Kalėdų senelio arklį karve palaikiusi. Noriu pasakyti, kad artimo ryšio nei su gamta, nei su gyvulėliais (išskyrus šunis, kates, kanarėles, papūgėles, žiurkėnus ir jūrų kiaulytes) neturėjau, o mano namuose retai kada ir kaktusai išgyvendavo.
A, tiesa, turėjau tokią draceną (o gal juką), dovanotą tokio seno šimtas metų nematyto bičiulio Vaido per mano dvidešimtpenkmetį. Gražiai augo dracena. Kol aš nesumąsčiau jos pastatyti koridoriuje, bendrame su kaimynais. Kaimynai mano buvo žmonės įdomūs - 21 kvadrato vieno kambario bute gyveno mama, kokių trejų metų pyplys, tėtė ir dar kažkoks dėdė. Kadangi kaimynė mano dirbo padavėja, ir išeiginės jos būdavo keistomis dienomis, pavyzdžiui, antradienį, karts nuo karto pasipykdavom. Aš žmogus ne piktas, bet kai keliskart per savaitę darbo dienų naktimis vyksta tūsovkės, tai kantrybė išeina atostogų. Na bet dabar ne apie tai. Nepagalvojau aš apie kaimynų tūsiukus, kai vargšę draceną į koridorių išboginau. Vieną dieną žiūriu - kažko ruduoja dracenos lapai, na nieko, laistau toliau... po keletos dienų kažkaip netyčiom pajudinau ją... Ir lengvai ištraukiau iš žemės. Ogi mano brangieji kaimynai draceną nulaužė, o kad jų pikta kaimynė (t.y. aš) nepastebėtų, sukišo atgal į žemę... Anyway, finalas buvo laimingas, nes dracena atsigavo ir dabar toliau sau ramiai gyvena pas mano mamą.
Atvažiavusi į Italiją gavau tiek kaimynus, kurių balkonai galėtų puikuotis kokiam konkurse prizui laimėt, tiek daug laisvo laiko... na taigi ir visokių keistų idėjų. Kaip jau rašiau seniau, balkone pasisodinau pomidorų, ridikėlių, morkų, braškių. Žolelės nesiskaito, jas auginti Italijoje beveik privaloma. Ridikėlius užpuolė kenkėjai ir teko išmest, morkų dar neroviau, braškių vis pasiskinam, o va pirmus pomidorus ragavau vakar.
Nerealus jausmas. Nors truputį pridariau klaidų šiemet - todėl jie apsirgo ir nelabai dideli užaugo, kitamet ne tik kad klaidų nedarysiu, bet būtinai pasodinsiu dar ką nors.
Dabar bėda tik, kad be daržovių mano balkone veisiaisi tik piktžolės. Su gėlėm nelabai. Spalį buvo mama, tai padėjo man čia susisukti, o dabar vis atidėlioju ir gėdą mūsų namams traukiu :) Carlo sako - nieko, mes vat užsiimam eksperimentine daržininkyste užtat. tai jau taip :)

3 komentarai:

Renata rašė...

Pas mane net žolelės neauga, net jei esu gamtos vaikas :). Lietuvoje garsėjau kaip gėlininkė ir daržininkė, o čia viskas nudžiūna, būna nugraužta kenkėjų ir pan. :)Susitaikiau ir perku iš parduotuvės...

Bri rašė...

Oho, koks pomidormedis! Aš irgi sakiau balkone prie visų gėlių veisiu dar ir sodą su bazilikais, raudonėliais, pomidorais :) Šiandien mačiau pirkti pipirą vazonėlyje jau su vaisiais :)) Gal reikės įsigyt...

Evelina rašė...

Renata, čia gal Milano smogas kaltas? :) Bri, raudonėlį visada naudoju džiovintą, tai neužveisiau dar. Bet baziliką, rozmariną, mėtą, šalaviją turiu. Planuose lavanda ir petražolė. :)Gėlių šiuo metu - nulis :)