2010 m. vasario 25 d., ketvirtadienis

Piedibusas kraipo ūsą :)


Jau seniai norėjau aprašyti šitą itališką fenomeną (sklando gandų, kad projektas kilęs iš Lecco) - galbūt kam nors Lietuvoje kils noras imtis panašių iniciatyvų (o gal jau yra tik aš nežinau?).
Taigi, piedi - kojos, bus- busas. Lietuviškai turbūt kojobusas? :) Lecco yra 15 piedibuso maršrutų, kuriais kas rytą keliauja 500 vaikų į 10 skirtingų mokyklų. Veikia viskas paprastai - vaikų koloną lydi keletas suaugusiųjų savanorių, "kojobusas" sustoja numatytose stotelėse, kur prie jų prisijungia vaikai. Lecco "kojobusas" vaikšto ne gatve ir ne šaligatviu - jam atskirai yra atbrėžta gatvės dalis.
Kojobusas skirtingai nuo autobuso nieko nekainuoja, neteršia miesto ir atima iš tėvelių galvos skausmą, kaip nugabenti vaikus į mokyklą. Šalia to jaunimas prasimankština ir gyvena sveiką gyvenimo būdą. Paprasta, bet efektyvu - anot vietinio naujienlaiškio, dėka kojobuso mūsų mieste kasdien 144 automobiliai nenuvažiuoja 216 km ir neišmeta 30 kg CO2. Per mokslo metus susidaro įspūdingas "sutaupytos" taršos kiekis - 4500 kg CO2. Ir čia tik Lecco, kuris yra truputį mažesnis už Alytų.
na, kas pirmas imsis tokio projekto Vilniuje? :)

1 komentaras:

ausrinka rašė...

nerealu - aš mielai pati keliaučiau tokiu transportu... bet gal iki kito gyvenimo palauksiu.